Wanneer de huisartsenpost bellen?

Op het moment dat je problemen met je gezondheid ervaart dan kan de huisarts verschillende dingen voor je betekenen. De belangrijkste taak van de medisch professional is het stellen van diagnoses.

Weet je bijvoorbeeld niet goed wat je mankeert dan kan je een afspraak met de huisarts maken om dit voor je vast te stellen. Tevens kan de dokter behandelingen uitvoeren en voorschrijven die genezing bewerkstelligen.

Het grote voordeel hierbij is dat de praktijk van de huisarts dicht bij je huis gevestigd is en je dus niet veel moeite hoeft te doen om hier langs te gaan. Wanneer is dan het goede moment om de huisartsenpost op te bellen?

Afspraak met de huisarts maken

medischDe meest voorkomende reden waarom mensen de huisartsenpost opbellen is voor het maken van een afspraak. Tenzij het open spreekuur is kan je niet zomaar de praktijk binnenwandelen om geholpen te worden. Indien je dan ook gezondheidsklachten ervaart kan je het beste eerst bellen. Een bezoek aan de fyiotherapeut in Afrikaanderwijk valt daar natuurlijk niet onder.

De doktersassistent kan je vaak meteen een aantal adviezen geven die je klachten kunnen verlichten. Indien de assistent vaststelt dat er urgentie geboden is dan wordt de afspraak voor dezelfde dag nog ingeplant. Als dit niet het geval is zal het meestal de volgende dag zijn.

Beschikbaarheid voor behandeling controleren

Soms is het meteen duidelijk dat je direct een behandeling nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat je een ongelukje is overkomen en je hechtingen nodig hebt om het bloeden te stoppen.

Dit is ook een taak die de huisarts kan verrichten. Wanneer je ver van de eerste hulp van een ziekenhuis woont kan je daarom het beste langs de huisartsenpost gaan om je hierbij te helpen.

Bel wel eerst om de beschikbaarheid te controleren. Je wilt immers niet bij de praktijk aankomen en merken dat er niemand is die je kan helpen die dag.

Maak gebruik van het open spreekuur

Het is niet altijd nodig om eerst te bellen om bij de huisartsenpraktijk langs te gaan. Iedere werkdag is namelijk tussen bepaalde tijdstippen een open spreekuur. Hier kan je gewoon naar binnenlopen en jezelf aanmelden bij de receptie. Je wacht dan op je beurt totdat je naam wordt geroepen en je met de huisarts kunt praten.